torsdag den 8. november 2007

Captain Obvious: truismernes mester

På vej hjem fra arbejde på Frederiksberg så jeg en valgplakat for en konservativ, der hedder Flemming Brank. Ligesom Vivi Kier fra Odense er han en af de konservative, der har vovet sig ud i, at føje et lille personligt slogan til "de tre sandheder".

Hvor Vivi Kiers slogan havde nogle fjollede og lidt uheldige kommunikative konsekvenser, så er Flemmeng Branks slogan direkte redundant. Det lyder således:
Politik med værdier

Problemet er for det første, at moderne politik nærmest per se handler om værdier. Politik er jo et spørgsmål om at forsøge at anvende en politisk ideologi, som er baseret på et spedifikt verdenssyn, i styringen af en nation eller en anden geopolitisk enhed. Og med verdenssyn følger helt automatisk værdier. Derfor er der jo faktisk ikke meget ny eller fængende information i sloganet "politik med værdier". En implikatur kunne selvføgelig være

Normalt er der ikke værdier i politik, men Flemming Brank fører politik med værdier

Men det ville jo være en forkert påstand. Der er nok ikke noget usandt i, at Flemming Brank fører politik med værdier, men det ville være usandt at påstå, at al anden politik er værdiløst. Med det i mente, så må man sige, at et slogan, som "politik med værdier" er totalt intetsigende , ganske overflødigt, ueffektivt, og i princippet spild af bogstaver.

For det andet er sloganet problematisk, fordi selve ordet "værdier" er en vag og ukar afære. Hvad er en værdi? Hvad er ikke en værdi? Er Flemming Branks mærkesager værdier, og er, for eksempel, Socialdemokraternes ikke værdier? Det er jo en subjektiv affære, for hvad, der er en værdi og en dyd, afhænger jo af ens verdenssyn. Et af de helt store nøgleord i den igangværende valgkamp er jo netop "værdier", og med et så vagt og overflødigt slogan virker det lidt som om, at Flemming Brank bare forsøger at slå plat på ordet uden at have forstået, hvad det egentligt betyder (men, okay, jeg har heller ikke helt selv fattet, hvad de mener med "værdier" i den igangværende valgkamp).

Det er han ikke ene om. Hele Venstres familievenlige plakatkampagne med billeder af lykkelige børn og glade forældre krydret med tekster om sundhed og tryghed er også et alt for tydeligt forsøg på at slå plat på de såkaldte familieværdier, og, det, som både Flemming Brank og Venstre, og højrefløjen i det hele taget, gør er faktisk at stjæle ord og vendinger fra venstrefløjens repertoire i et forsøg på at stjæle deres stemmer. Problemet er bare, at tit kommer vendingerne til at virke tomme og ikke særligt informationsrige, og, at worst, helt overflødige, når de tages i brug af højrefløjen (måske fordi de i virkeligheden repræsenterer værdier, der ikke er værdier i det borgerlige verdenssyn). Se for eksempel følgende healines fra Flemming Branks hjemmeside:
  • Vi skal have det godt, både børn, unge, familier og ældre.
  • Vi skal udvise respekt og forståelse for samfundet, generationerne og for forskelligheden
  • Jeg vil gøre det endnu bedre for alle at vokse op og leve i et trygt og afbalanceret Danmark
Jo tak, selvfølgelig skal alle have det godt. Det behøver man da ikke fortælle os. Og, ja, selvfølgelig skal vi respektere hinanden. Og det er da fint, at han vil gøre det endnu bedre for os at leve i et trygt og afbalanceret Danmark, men det er der altså også flere hundrede andre politikere, der står på nakken af hinanden og tilbyder. Disse mærkesager er jo så åbenlyse, at der stort set ikke er noget i dem (dette kaldes for truismer). Der er intet nyt under solen der. Det er meget fristende at se disse truismer som forsøg på at slå plat på hele "værdi"-konceptet uden egentligt at definere, hvad, der menes med "værdier". En konsekvens kan være, at læsere tænker "hov, tror han, jeg er dum, eller hvad?", og så gider de da ikke høre mere på ham. Flemming Brank går i detaljer og forklarer sin politik og sine værdier andetsteds på sin hjemmeside, og det er meget godt, men det nytter ikke meget, hvis ens blikfang ikke er effektive, og specielt ikke, hvis de ligefrem virker fornærmende på læserens intelligens, for så gider læseren slet ikke læse den egentligt informerende tekst.

Og så skal der forresten 'r' i enden på de fleste udsagnsord i nutid, så det er lidt ærgeligt at se dette på en politkers hjemmeside:

Lavere skat, der sikre vores velfærd

Et problem her er også, at koncepterne "lav skat" og "velfærd" ikke umiddelbart er forenelige, da den kognitive model, mange har for vælfærd netop involverer skat some det, der financierer velfærden. Derfor virker dette udsagn mystisk på mange, hvis ikke det bliver forklaret lige netop, hvordan lavere skat kan sikre velfærd.

Det er ikke for at være grov, men jeg synes, at rent sprogligt er denne kampagne patetisk. Man skulle nok have hyret en sprogkonsulent. Det er lidt fladt at køre en valgkampagne baseret på truismer, men, som sagt er det ikke kun Flemming Brank, der er synder. Hvis man læser Venstres, Dansk Folkeparti og De Konservatives valgannoncer igennem vil man se, at de fleste af deres mærkesager rent faktisk bare er truismer. Men "politik med værdier" må siges at være truismen over alle truismer.

Hil Fleming Brank, truismernes mester!

Ingen kommentarer: